۱۳۹۰ آذر ۱۲, شنبه

 «جنبش اشعال وال‌استریت»: زمان بیداری فرارسیده‌است

شهلا صمصامی


iran-emrooz.net | Sat, 03.12.2011, 14:00




آمریکا در طول تاریخ کوتاه ۳۰۰ ساله‌اش با فراز و نشیب‌های بسیاری روبرو بوده است. بحران و رکود اقتصادی سالهای ۳۰ موجب شد که ابر و غبار سیاه و تیره فقر و بیکاری سراسر این کشور را در بر گیرد. نسلی که آن تجربه‌ی تلخ را تجربه کرد در حقیقت مانند فولاد آبدیده‌ای شده که توانست بزرگترین و مدرن‌ترین قدرت جهان را بسازد. البته سهم جنگ جهانی را نمی‌توان در این راستا نادیده گرفت.



واقعیت این‌ است که پس از انقلاب روشنگری در اروپا، این آمریکا بود که مرکز ابداعات کشفیات و در نتیجه زاده شدن تکنولوژی مدرن در جهان شد. در دهه‌های ۵۰ و ۶۰ قدرت نظامی همراه با قدرت اقتصادی جامعه را به جلو برد. ولی این امپراطوری قرن بیستم بویژه از آغاز قرن بیست و یکم بسوی نشیب رفت. قدرت طلبی، اعمال خشونت جنگ‌های طولانی، فساد و تزلزل پایه‌های اخلاقی و بی عدالتی بزرگترین قدرت دنیای مدرن را به سراشیبی سقوط رساند.

۱۳۹۰ آبان ۸, یکشنبه



پایان جنگ عراق و جنبش های آزادی خواهی فصلی نوین در تاریخ منطقه 

شهلا صمصامی





در آن روز شوم ماه سپتامبر در آسمان صاف و آبی منهتن، زمانیکه دو هواپیما یکی پس از دیگری به برج‌های بلند اصابت کردند، برای روزها، هفته‌ها ماهها و سالها دود، غبار، خاکستر، خون و خرابی که از منهتن برخاسته بود، بسوی افغانستان و سپس عراق رفت. در آن روز ۴ هواپیما و سرنشینان آن فصلی نوین در تاریخ معاصر بوجود آوردند. برای نخستین بار آسمان سراسر کشور پهناور آمریکا ساکت و خاموش شد. برای روزها هیچ هواپیمایی در آسمان دیده نمی‌شد. مردم جهان بهت زده تصاویر باور نکردنی اصابت هواپیما‌ها به برج‌های عظیم و تبدیل شدن آنها به خاکستر و کوهی از زباله را به چشم دیدند. نفس‌ها برای زمانی در سینه حبس شد. ترس و احساس ناتوانی بر یکایک مردمی که خود را قدرتمندترین انسان‌های روی زمین می‌دیدند، غلبه کرد.

۱۳۹۰ مهر ۹, شنبه

شناسایی فلسطین، قدمی برای صلح یا اختلاف بیشتر

شهلا صمصامی


iran-emrooz.net | Thu, 29.09.2011, 10:25



ادامه‌ی اشغال سرزمین‌های فلسطین توسط نیروی‌های نظامی و دولت اسرائیل از پیچیده‌ترین و دردناک‌ترین مشکلات سیاسی و یک تراژدی انسانی در ۶ دهه‌ی گذشته بوده است. اینها مردمی هستند که اجدادشان به ابراهیم باز می‌گردد. یک سابقه‌ی طولانی همزیستی برای چندین هزار سال داشتند ولی به جهت یک تراژدی دیگر انسانی، یعنی هالوکاست و تأسیس کشور اسرائیل، این مردمان تبدیل به بزرگترین دشمنان یکدیگر شدند. یهودیها و فلسطینی‌ها هر دو حق زندگی در خاکی دارند که متعلق به پدران آنها بوده است ولی مشکل حل‌نشدنی ادامه‌ی اشغال سرزمین‌های فلسطین و فشارهای سیاسی و اقتصادی است که موجب شده حق زندگی از فلسطینی‌ها تا حد زیادی گرفته شود.

امسال در مجمع عمومی سازمان ملل یک اتفاق تاریخی رخ داد. محمود عباس رهبر فلسطینی‌ها طی یک سخنرانی پر شور بطور رسمی از سازمان ملل خواست که فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل و عضو سازمان ملل به رسمیت بشناسند. مفسرین سیاسی معتقدند این بهترین سخنرانی بود که از جانب یک رهبر فلسطینی در سازمان ملل ارائه شده بود.

محمود عباس از امید و آرزوی مردم فلسطین برای آزادی و خودمختاری سخن گفت. وی در مورد جنبش‌های غیر خشونت‌آمیز و اینکه تا چه اندازه برای برقراری صلح اهمیت دارند صحبت کرد و به خطر اختلاف و درگیری که می‌تواند به یک جنگ مذهبی تبدیل شود اشاره کرد. محمود عباس همچنین گفت که زمان آن رسیده است که بهار آزادی عرب تبدیل به «بهار آزادی فلسطین شود».

۱۳۹۰ شهریور ۱۶, چهارشنبه

سقوط دیکتاتورها و دموکراسی

شهلا صمصامی


iran-emrooz.net | Mon, 29.08.2011, 22:19


ما امروز شاهد ساخته شدن تاریخ هستیم. تاریخی که از سرنگونی دیکتاتورها سخن خواهد گفت. اگر یک سال پیش کسی پیش‌بینی می‌کرد که تب انقلاب، آفریقای شمالی و خاور میانه را در بر خواهد گرفت، به او می‌خندیدند. ولی ناگهان با یک واقعه به ظاهر کوچک، با شعله آتشی که یک جوان تونسی را سوزاند، طوفان سهمگینی بپاخواست و دیکتاتورها یکی پس از دیگری از مسند قدرت سقوط کردند. دیکتاتورهایی که به نظر میرسید حکومت آنها غیرقابل شکست است، در مقابل موج خشم و نارضایتی مردم و اراده مصمم آنها برای دست یافتن به آزادی و حقوق انسانی بسرعت از هم پاشیدند.

آمریکا درگیر یک بازی سیاسی خطرناک


شهلا صمصامی


iran-emrooz.net | Wed, 03.08.2011, 22:22



برای نخستین بار در تاریخ آمریکا یک لایحه‌ای که بدون هیچ نوع مشکلی از کنگره می‌گذشت یعنی بالا بردن میزان اعتبار آمریکا در گرفتن قرض معروف به «Debt Ceiling» ناگهان تبدیل به یک بازی سیاسی بسیار خطرناک شده است.

دولت آمریکا مانند بسیاری کشورهای دیگر برای پرداخت مخارج خود با فروش اوراق قرضه، مالیات‌ها و گرفتن وام توانسته است این وظیفه را بموقع انجام دهد. این پدیدهٔ جدیدی نیست. در طول تاریخ آمریکا صد‌ها بار این کار انجام شده است.

۱۳۹۰ مرداد ۱۲, چهارشنبه

خروج از افغانستان، آیا پایان جنگ‌های طولانی است؟



خروج از افغانستان، آیا پایان جنگ‌های طولانی است؟

شهلا صمصامی


iran-emrooz.net | Sun, 03.07.2011, 9:45

دال از جنگ افغانستان می‌گذرد. پس از ۱۰ سال درگیری، مخارج سنگین مالی و جانی بالاخره پرزیدنت اوباما اعلام کرد که آمریکا بتدریج از افغانستان خارج خواهد شد. شاید تب جنگ‌طلبی در آمریکا کاهش یافته است. ۵۶ درصد از مردم آمریکا می‌خواهند همه نیروی نظامی بسرعت از افغانستان خارج شوند. فشارهای اقتصادی، بیکاری و خطر ورشکستگی دولت آمریکا مهم‌ترین عامل برای خروج تدریجی از افغانستان است. ولی این عمل خالی از چالش برای اوباما نیست. عکس‌العمل‌ها از جانب جمهوریخواهان و دموکرات‌ها ضد و نقیض و متفاوت بوده است. تعدادی از دموکرات‌ها در کنگره موافق خروج فوری همهٔ نیروی نظامی هستند. جمهوریخواهان بطور کلی اوباما را مورد انتقاد قرار داده برخی می‌خواهند تعداد کمتری نیرو خارج شود و برخی می‌گویند باید به جنگ زود‌تر خاتمه داد.

۱۳۹۰ خرداد ۲۶, پنجشنبه

عضویت فلسطین در سازمان ملل



عضویت فلسطین در سازمان ملل

شهلا صمصامی

بهار ۲۰۱۱ به بهار آزادی معروف شده است. تلاش برای آزادی و دموکراسی در خاورمیانه و شمال آفریقا در تاریخ بعنوان آغاز دورانی نوین، نه تنها در این منطقه، بلکه در جهان خواهد بود. خاورمیانه سالیان درازی است که در آتش خشونت، ستم و استبداد می‌سوزد. شاید هرگز تصور نمی‌رفت که اگر جنبشی در این منطقه بپا خیزد، صلح آمیز، از جانب جوانان و برای برقراری آزادی و دموکراسی خواهد بود. شاید منصفانه‌تر باشد که سال ۲۰۰۹ را بخاطر بیاوریم و میلیون‌ها نفر ایرانی راکه در تظاهرات صلح آمیز در اعتراض به انتخابات ریاست جمهوری به خیابان‌ها ریختند و نیز یادجوانانی مانند ندا‌ها و سهراب‌ها راکه جان خود را در این راه از دست دادند، گرامی بداریم. این جوانان و آن جوان دست فروش تونسی همانند کاوه آهنگری بودند که این بار با مرگ خود به مقابله با ضحاک رفتند و با خاموش شدن خود، صدای مبارزه و آزادی خواهی را بلند کردند.

۱۳۹۰ اردیبهشت ۲۲, پنجشنبه

مرگ بن لادن: مأموریت انجام شد!


شهلا صمصامی


iran-emrooz.net | Thu, 05.05.2011, 8:35



صبحگاه ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ جهان با اندوه و نگرانی با تماشای صفحات تلویزیون شاهد اصابت دو هواپیما، یکی پس از دیگری به بلند‌ترین ساختمان‌ها در نیویورک، معروف به «برج‌های دوقلو» بود. در جلوی چشمان بهت زده میلیون‌ها نفر، دقایقی بعد هواپیمای دیگری به ساختمان پنتاگون اصابت کرد و هواپیمای چهارم در جنگل‌های پنسیلوانیا سقوط کرد. چهار هواپیما با تمامی سرنشینان و هزاران نفر دیگر در داخل برج‌ها، در لحظاتی کوتاه سوخته و از بین رفتند. هزاران نفر دیگر در اثر این حادثه مجروح و بسیاری از مأموران پلیس و آتش نشانی از دود و خاکستر آلوده، برای سال‌ها بیمار شده‌اند. ۳ هزار نفر آمریکایی و غیرآمریکایی از مذاهب گوناگون و سنین متفاوت در آن روز شوم با نقشه شیطانی مردی بنام «اوسامه بن لادن» جان خود را از دست دادند. قرن بیست و یکم با درد و رنج و خصومتی آغاز شد که با خود برای سال‌ها جنگ و خونریزی بهمراه آورد.

۱۳۹۰ اردیبهشت ۹, جمعه


آیا آمریکا می‌تواند یک ابر قدرت باقی بماند؟


شهلا صمصامی


iran-emrooz.net | Fri, 29.04.2011, 9:26



با نگاهی به گذشته، به تاریخ، به برخاستن و فروپاشیدن امپراتوری‌ها و قدرت‌های بزرگ جهان می‌بینیم همه ارتشی نیرومند، خزانه‌ای پر از پول و درآمدی زیاد داشته‌اند ولی در ‌‌نهایت عدم تعادل ثروت، فقر اکثریت، فشار‌های اقتصادی و سیاسی به تودهٔ مردم، موجب از هم پاشیدن بزرگ‌ترین قدرت‌های زمان شده است.

این پرسش در مورد ابر قدرت دوران حاضر مدتهاست که مطرح است. آمریکا هنوز از نظر اقتصادی و نظامی یک ابر قدرت است ولی علائم فروپاشی و سقوط بخوبی مشاهده می‌شود. آنچه که آمریکا را تبدیل به یک ابر قدرت کرد تصمیمات درستی بود که در مورد آموزش و پرورش، تحقیقات و پیشرفت تکنولوژی و بوجود آمدن یک زیر بنای استوار در بیش از نیم قرن پیش گرفته شد.

۱۳۹۰ فروردین ۲۱, یکشنبه

فاجعه «فوکوشیما» شهلا صمصامی


روز ۱۱ مارچ ۲۰۱۱ برای همیشه در خاطرهٔ جمعی مردم ژاپن ثبت شده است. زلزله‌ای بقدرت ۹ درجه ریش‌تر بهمراه یک سونامی، بخش مهمی از ژاپن این کشور کوچک ولی با قدرت را زیر و رو کرد. زمین برای روز‌ها و هفته‌ها می‌لرزید. هزاران نفر کشته و هزارهایی دیگر ناپدید شدند. این مردمی که همه چیز آن‌ها همراه با آداب و رسوم است فرصت نکردند عزیزان خود را با احترام و با مراسم ویژه بسوزانند. برای برخی این باندازهٔ از دست دادن عزیزان دردناک بود. ساختمان‌های محکمی که در مقابل زلزله مقاومت کردند با امواج خشن و سهمناک ویران شدند. آب‌هایی که به ارتفاع یک ساختمان ۳ طبقه بود شهرهای ساحلی را در لحظاتی بلعید و نابود کرد.

کسانیکه توانسته بودند از چنین فاجعه‌ای جان سالم بدر برند، در تاریکی و سرمای زیر صفر بدون غذا و لباس ساعتهای طولانی در انتظار آب، پوشاک و خوراک بودند. در جامعه‌ای که به استقامت، صبر و آرامش معروف است، احساس غرور برای اولین بار تبدیل به احساس ناامیدی و درماندگی شد.

۱۳۹۰ فروردین ۱۴, یکشنبه

بحران در لیبی؛ چالش بزرگ برای اوباما
شهلا صمصامی






۴۰ سال سرخوردگی، ۴۰ سال فشار و بی‌عدالتی، ۴۰ سال از دنیای خارج ایزوله بودن، ۴۰ سال بردگی، مردم لیبی را به قیام مجبور کرده است.

لیبی تحت حکومت قذافی یک حکومت نظامی دیکتاتوری، یک حکومت سرکوبگر بوده است. آنطور که تصور عمومی است قذافی دیوانه نبوده است. وی در مواقعی که به نفع او بوده با همه از جمله آمریکا و اروپا معامله کرده است. استخراج یک بیلیون بشکه نفت مردم لیبی را فقیر‌تر، قذافی، خانواده‌اش و وفادارانش را ثروتمند‌تر کرده است.

لیبی از مصر و تونس متفاوت است. قذافی مانند زین العابدین و یا مبارک در سکوت شب مسند قدرت را ترک نکرد. قذافی به دنیا نشان می‌دهد که چگونه یک حاکم مستبد سقوط می‌کند. با کشتار مردمش، با جنگ و جنایاتی که تنها مستبدانی مانند وی حاضرند برای بقای خود مرتکب شوند.

زمانی که قیام جوانان عرب دیکتاتور‌ها را سرنگون کرد، قذافی هیچ ترسی از خود نشان نداد. طولانی‌ترین حکومت استبدادی در منطقه بر آن نبود که در مقابل آهنگ‌های رپ انقلابی و یا فیس‌بوک به زانو درآید. وی هواپیما‌های جنگی خود را در آسمان کشورش‌‌ رها کرد که تظاهر کنندگان و مخالفان را بمباران کنند. صد‌ها بلکه هزار‌ها کشته شده‌اند. شاید غیر ممکن باشد بتوان تخمین زد چه تعداد در لیبی توسط قذافی و رژیم بی‌رحم وی کشته شده‌اند. حتا سلطان بحرین و یا رئیس جمهور یمن که هر دو با خشونت با تظاهر کنندگان روبرو شدند، جرأت نداشتند دست به چنین کشتاری بزنند که قذافی انجام داد.

۱۳۸۹ اسفند ۶, جمعه

جوانان عرب و خاورمیانه

 «نسل معجزات»

شهلا صمصامی


iran-emrooz.net | Fri, 25.02.2011, 11:45



در تونس، مصر، الجزیره، لیبی، بحرین، مراکش، سودان، یمن، فلسطین، عراق و ایران صدای آزادی خواهی و اعتراض علیه خشونت، دیکتاتوری و اختناق لرزه بر اندام حاکمان ظالم انداخته است. در این بخش از جهان که بیش از ۶۰ درصد از جمعیت آن زیر ۳۰ سال است و در طول زندگی جوان شان هیچ نوع آزادی سیاسی ندیده‌اند، دوران عقب ماندگی و حکومت‌های دیکتاتوری رو به پایان است. شاید بتوان ادعا کرد رنسانس سیاسی با کمک تکنولوژی اینترنت، «فیس بوک» و «توئیتر» بالاخره به جهان سوم راه یافته است. آنچه که قرن ۱۸ در اروپا و آمریکا اتفاق افتاد در قرن بیست و یکم به خاور میانه رسیده است.

۱۳۸۹ بهمن ۱۲, سه‌شنبه

 قیام ملی در مصر و پایان دوران «مبارک»

شهلا صمصامی


در روز جمعه ۱۴ ژانویه رئیس جمهور تونس «زین العابدین بن علی» پس از ۲۳ سال حکومت مستبدانه و پس از هفته‌ها تظاهرات مردم در خیابانها، مجبور شد خاک تونس را ترک کند.

مردم این کشور کوچک ۱۰ میلیونی مانند بسیاری از کشورهای دنیای عرب و خاور میانه برای سالیان دراز در خفقان، بیکاری و فقر زندگی کرده و هر صدای مخالفتی با سرعت و با شدترین عکس‌العمل خفه می‌شد. این تظاهرات همه جانبه پس از اینکه یک دستفروش خودش را آتش زد آغاز گردید. نیروهای امنیتی و پلیس تونس ظلم‌های زیادی به مردم کرده بودند. این بار یک جوان فارغ التحصیل دانشگاه که مجبور شد از بیکاری در خیابان دستفروشی کند به دلیل نداشتن مجوز از طرف پلیس مورد آزار قرار گرفت. مرد دستفروش نتوانست زورگویی مأموران امنیتی را تحمل کند و خودش را آتش زد. این واقعه مانند جرقه‌ای بود که خشم و نفرت مردم را شعله ور ساخت و میلیونها نفر از جان گذشته به خیابانها ریختند.

۱۳۸۹ بهمن ۸, جمعه

ترور در «توسان»
 شهلا صمصامی
در یک صبح شنبه آفتابی در شهر «توسان» ، «کریستینا گرین» (Christina Green) یک دختر ۹ ساله با چهره‌ای خندان و دلی پر از شوق و امید دست در دست خانمی از دوستان خانوادگی بطرف محلی می‌رود که قرار است نماینده مجلس حضور یابد و به سئوالات مردم منطقه‌ی خود پاسخ گوید.

«کریستینا» می‌داند که در آینده می‌خواهد در تیم حرفه‌ای «بیسبال» که تا به امروز همه مرد هستند بازی کند. عشق و علاقه‌ی او به ورزش، بویژه «بیسبال» تصادقی نیست. پدر بزرگش سالها پیش یک تیم معروف «بیسبال» فیلادلفیا را به قهرمانی رساند. پدرش نیز برای تیم «بیسبال» به نام «راجرز» کار می‌کند. «کریستینا» دارای استعداد های بسیاری است و اخیراً همکلاسهایش، شاگردان کلاس سوم دبستان او را بعنوان نماینده‌ی خود در انجمن دانش آموزان انتخاب کردند. شاید این دختر پر شور و با هوش روزی بتواند در یک مقام سیاسی و دولتی قرار گیرد. خانمی که دوست و همسایه آنهاست به «کریستینا» و پدر و مادرش پیشنهاد می‌کند که او را با خود به گرد هم آئی ببرد که خانم «گابریل گیوفوردز» (Gabrielle Giffords) نماینده‌ی مجلس قرار است حضور یابد. «کریستینا» که از سنش بزرگتر است و بیشتر می‌فهمد، از این پیشنهاد استقبال می‌کند.

۱۳۸۹ بهمن ۶, چهارشنبه

مهمترین وقایع سال  ۲۰۱۰
شهلا صمصامی
سال ۲۰۱۰ با دو حادثه‌ی بسیار مهم و تراژیک بیادها خواهد ماند. در زلزله ی‌هائیتی بیش از دویست هزار نفر کشته و میلیونها نفر بی خانمان شدند. این فاجعه بی نظیر پایتخت‌هائیتی را با خاک یکسان کرد. علیرغم انواع کمک‌های مالی، پزشکی، مواد غذائی و نیروی انسانی که از جانب دولتها و مردم از سراسر جهان بسوی این کشور کوچک سرازیر شد، بی خانمانی، فقر و بیماری همچنان بوضع اسفناکی ادامه دارد. اخیرا" شیوع بیماری وبا که کاملا" قابل پیش گیری بود تعداد زیادی از مردمی را که هنوز زیر چادرها زندگی میکنند از بین برد. خشم طبیعت موجب شد که ساکنان این جزیزه زیبا و سرسبز در چند لحظه هستی و زندگی خودرا از دست دادند. این مجازاتی سنگین برای مردمی بود که به خوش روئی، میهمان نوازی و امید شناخته شده و قانع و زحمتکش هستند.